Cum testezi mierea de albine?

Toti apicultorii spun ca mierea lor este naturala dar daca ar fi asa nu ar mai exista atatea cazuri in care clientii se arata nemultumiti sau cazuri in care testele arata ca de fapt mierea este facuta din scaieti.

Daca nu stiai, in Romania a inceput sa se importe miere din China si am auzit asta din nenumarate surse, cea mai recenta fiind intr-o reuniune a apicultorilor locali unde o companie de pe piata a vrut sa exporte mierea adunata si a avut surpriza sa ii fie respinsa intreaga cantitate din cauza ca avea miere din China.

Cat despre teste…Exista nenumarate metode care iti pot indica daca o miere este naturala sau nu, dar niciuna nu este 100% sigura, din diverse motive.

1. Pentru prima metoda: toarna o lingurita de miere intr-un pahar cu apa si daca nu se topeste rapid atunci e miere de calitate.

2. Metoda asta e probabil cea mai simpla de facut si it voi explica de ce are o acuratete foarte mare de detectare a mierii. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o lingura mare, o introduci in borcan si o ridici deasupra, lasand mierea sa se prelinga. Datorita consistentei constante a mierii naturale, aceasta trebuie sa se scurga continuu.

Daca curge sub picaturi dese atunci mierea e falsa.

3. A 3 a metoda nu e chiar un test dar te face sa iti dai seama foarte usor daca mierea este naturala sau nu. Daca mierea e zaharisita atunci a trecut testul. Problema in acest caz este ca:

  • nu toata mierea se zahariseste (cea de salcam o face cel mai greu)
  • mierea poate sa fie extrasa ieri din stup si logic – este lichida, zaharisirea facandu-se in timp

Toate metodele de mai sus se bazeaza pe faptul ca nu ai un furnizor de incredere de la care cumperi ori de cate ori ti se termina stocul de miere.

Poti comanda un borcan de Miere Direct Din Stup si daca ai orice nemultumire, trimite-o inapoi si iti dam banii pe ea.

Update: Mirela ne-a comunicat pe facebook si o a 4-a metoda, cunoscuta de la un prieten de familie apicultor.

Testul consta in urmatorii pasi:

1. Pui un borcan de miere in frigider.

2. Dupa cateva ore il scoti si introduci o lingura in el.

3. Daca mierea este mai tare ca atunci cand ai bagat-o inseamna ca mierea nu e contrafacuta.

metoda4

Nici un comentariu inca.

Lasă un răspuns